Kolektor ssący - Octavia I 1.6 2004

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • arus_3333
    Classic
    • 2015
    • 2

Bry, dzisiaj ja wklejam tasiemca zamiast Artura :lol:
    Zamieszczone przez r2r
    No i klęczę przed nim z książeczką do nabożeństwa odmawiając koronki :diabelski_usmiech

Zamieszczone przez maksiu
    może to kwestia braku konta na google
    to nie ma nic do rzeczy, bo ja sam nie miałem konta google i zawsze mi działała picasa :wink:
    Zamieszczone przez SS
    Rafał uspokój się z tą pisownią bo mi się czytanie zacina i przebrnąć nie mogę przez Twoje posty :diabelski_usmiech
    ale o so chozi? :lol:
    Zamieszczone przez elpolacco
    Poznaje ktoś z Częstochowskiej ekipy to OII? Ma naklejki OCP.

http://allegro.pl/skoda-octavia-ii-2...875837482.html
    ta O2 była na spocie w czerwcu 2012, to ta, której właściciela nie znamy i już się nie udziela na forum. Jak później odpalę lapka, to Wam powiem, na której stronie są fotki z tego spota. Kojarzę tę rejestrację, to na bank ten samochód. Z resztą co się będę, tak będzie szybciej:

Właścicielem jest (a przynajmniej był) ten człowiek w okularach co się opiera o Krzyśkowe auto.
    Zamieszczone przez elpolacco
    Zamieszczone przez SS
    elpolacco, a jest w O2 8 poduszek?
    Co najwyżej 6 8 to ma może znaczków AIR BAG
    a ja ostatnio widziałem na otomoto O2 FL co miała 10 poduszek :terefere
    Zamieszczone przez rodaczek
    Zamieszczone przez SS
    i ma czujnik zmierzchu i deszczu,
    Po zdjęciach tego nie widzę. Lusterko do szyby ma małe pole dotyku, a to chyba tam są te czujniki :?: Powinno być bardziej prostokątne niż okrągłe :?:
    dokładnie, nie ma tych czujników, bo one są przy lusterku wstecznym. Zenonów też nie ma. Ogólnie lipny ten opis.
    Zamieszczone przez maksiu
    Rafal tez gdzies przepadl
    przepadłem we własnym łóżku :lol: jakoś tak mi się wstać nie chciało to jak się o 11 obudziłem to jeszcze trochę poleżałem - w końcu niedziela to dzień zasłużonego odpoczynku (co z tego, że wieczorem do roboty :lol: ) 8)
    Zamieszczone przez Prezes52
    SS, Witajcie poważnie przemyśle Twoją propozycję tylko co na to Wasze żony, kochanki i dziewczyny :szeroki_usmiech
    mną się nie przejmuj, wolny jestem, więc jak dla mnie nie ma przeciwwskazań :diabelski_usmiech

[ Dodano: Nie 12 Sty, 14 15:27 ]
    co tu tak cicho? :shock:
  • qshyhoo
    Classic
    • 2013
    • 5

W czasie jazdy samochód nagle przeszedł na tryb awaryjny. W ASO Skody wyszło na to, że jest problem z kolektorem ssącym (chociaż na komputerze wykazuje błąd pedału gazu). Postanowiłem znaleźć część używaną (bo nówka stoi po 3000 zł) szukając pod kątem mocy silnika. Okazało się jednak, że nie każdy kolektor pod silnik 1.6 pasuje. Jeden zamówiłem na Allegro, ale niestety nie zgadzał się. Mam silnik BFQ, a na Allegro widzę dużo kolektorów z oznaczeniem SR. I tutaj moje pytania:

O co chodzi z tym oznaczeniem SR i czy pasuje ono do mojego auta?
    Czy jedyny sposób znalezienia właściwej części to szukanie po numerach kolektora?

Z góry ogromne dzięki za pomoc - nie mam już siły na to auto...

Pozdrawiam serdecznie!

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8160
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

a jak ASO stwierdzilo uszkodzenie kolektora? i jakie to uszkodzenie jest?
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• qshyhoo
        Classic
        • 2013
        • 5

Są wyłamane zaczepy i jest nieszczelny. Komputer wariuje, bo idzie fałszywe powietrze i pokazuje błąd pedału gazu.

Komentarz

• sas2109
          Drive
          • 2011
          • 80

SR jest chyba troche starszy i napewno ma oznaczenie AKL (moze jakies inne jeszcze).

Komentarz

• mroko
            Rider
            S_OCP Member
            • 2006
            • 659
            • Octavia II (1Z3)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Tak jak kolega sas2109, napis SR był na pokrywach 1.6 AKL. No i niestety ten kolektor różni się mechanizmem od klap zmieniających długość kolektora.
            Musisz najlepiej szukać konkretnie do BFQ. Można jeszcze sprawdzić w Etce czy przypadkiem od OII (np BSE) nie będzie pasował.

Ale jeszcze wracając do tematu to napisz jakie konkretnie masz błędy bo śmiem wątpić żeby od lewego powietrza był błąd pedału przyspieszenia, chyba że są jeszcze jakieś inne błędy.

Zamieszczone przez qshyhoo
            Są wyłamane zaczepy i jest nieszczelny.
            jeżeli chodzi o te zaczepy po bokach to wydaje mi się że pomimo ich wyłamania kolektor będzie szczelny bo i tak jest skręcony na śruby a uszczelki między częściami kolektora są naprawdę konkretne. Nieszczelność może być spowodowana np padnętymi uszczelkami między kolektorem a głowicą, więc może wstrzymaj się z kupnem nowego kolektora i nich Ci ktoś porządnie zdiagnozuje problem.
            Rozum każdy ma, ale nie każdy go używa.

Komentarz

• tomus7
              RS
              • 2010
              • 1896
              • Peugeot

Zamieszczone przez mroko
              Nieszczelność może być spowodowana np padnętymi uszczelkami między kolektorem a głowicą, więc może wstrzymaj się z kupnem nowego kolektora i nich Ci ktoś porządnie zdiagnozuje problem.
              o to to
              ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
              http://www.bunkry.pl/pl/index.html
              a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
              http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
              Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• t00m3q
                Rider
                • 2012
                • 603

Może głupie pytanie ale może gdzieś ci przerdzewiał/przepalił się i jest dziurka?
                Tak sobie głośno gdybam :roll:

www.wantrejce.pl domowe obiady z dowozem do firmy, szkoły i domu
                GrAnAtOwA bOmBa
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...078608#1078608

Komentarz

• Wojtas_Poznań
                  RS
                  • 2010
                  • 2822

a ja tak niezauważalnie, między wierszami ..... :P
                  zapraszam kolegę qshyhoo na spota
                  SPOT Poznań:
                  .....
                  ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY